Choroba či iné zhoršenie zdravotného stavu býva veľmi nepríjemnou a demotivujúcou komplikáciou v procese redukcie telesnej hmotnosti, chudnutia tuku a tvarovania postavy. Dopriať telu potrebný odpočinok ale zároveň nesabotovať svoj doterajší fyzický progres je náročným zadaním.
Tipy, ako nájsť v takejto situácii optimálnu rovnováhu a postupne sa vrátiť do aktívneho režimu, nájdete v nasledujúcom článku.
Výživa počas choroby
Pitný režim je v období choroby obzvlášť kľúčový, najmä pri horúčkových stavoch, či tráviacich problémoch. Nesladené minerálne vody a bylinné čaje môžu pomôcť telu rýchlejšie sa zotaviť a podporiť zvlhčenie slizníc.
Vhodný energetický príjem v období choroby je veľmi individuálny.
Závisí na jej závažnosti a symptómoch, ktoré ju sprevádzajú a samozrejme na telesnej kompozícii daného človeka.
Energetická potreba bude pochopiteľne nižšia pri prechladnutí než pri ťažkej chrípke s vysokými horúčkami či črevnej viróze, kedy sa metabolické nároky tela prirodzene zvyšujú. V každom prípade by sme sa mali vyhnúť konzumácií energeticky bohatých, avšak nutrične chudobných potravín. Mám na mysli vysoko priemyselne spracované potraviny, sladkosti, polotovary, sladené nápoje a taktiež alkoholické nápoje. Niektorí ľudia počas choroby trpia zníženým apetítom, či nechuťou a preto je veľmi dôležité, aby aj to málo čo skonzumujú bolo nutrične plnohodnotné.
Pestrá strava bohatá na kvalitné bielkoviny, tuky a komplexné sacharidy pomáha modulovať zápalové procesy v tele a podporuje jeho obranyschopnosť. V tomto prípade by sme sa obzvlášť mali zameriavať na farebnosť nášho taniera a zaraďovať rôzne druhy ovocia a zeleniny, nakoľko každé prírodné farbivo v nich disponuje antioxidačnými účinkami a môže nám pomôcť zlepšiť zdravotný stav. Vláknina z rastlinnej stravy zároveň pôsobí ako prebiotikum, teda zdroj energie pre náš črevný mikrobióm. Pri podráždenom tráviacom trakte a zrýchlenej črevnej pasáži môže však nadmerná konzumácia vlákniny symptómy zhoršovať.
Črevný mikrobióm hrá veľkú, ak nie hlavnú rolu v podpore imunity a celkového zdravia. V našom jedálničku by sa preto pravidelne mali vyskytovať výrobky so živými kultúrami ako sú jogurty, fermentované mliečne výrobky ako kefír, acidofilné mlieko, zákys ale aj fermentovaná zelenina ako kapusta, kimchi prípadne nápoje typu kombucha, vodný kefír atď. Pre optimálne zloženie črevnej mikroflóry je vhodné spomenuté potraviny kombinovať, nakoľko v každej prevláda iný druh prospešných baktérií.
Fyzická aktivita a oddych
Pohyb v období choroby by mal byť veľmi intuitívny, to znamená nemali by sme sa tlačiť do náročných výkonov v posilňovni, ale ani upadnúť do fyzickej pasivity na príliš dlhú dobu. Fráza „Počúvaj svoje telo“ v tomto prípade platí na 100 % a pri výbere typu fyzickej aktivity by sme sa mali riadiť najmä vážnosťou našich symptómov.
- V prípade, že sú naše symptómy menej vážne (sústredené nad úrovňou krku) a nepociťujeme veľké vyčerpanie, miesto namáhavých kardio, HIIT či silových tréningov je vhodnejšie zvoliť radšej pohyb nižšej intenzity ako chôdzu, strečing, pomalú jógu v domácom prostredí či cvičenie s ľahkými váhami.
- Ak máme zvýšenú teplotu tzn. nad 37 °C, trpíme bolesťami kĺbov, svalov, zimnicou a inými systémovými prejavmi, mali by sme sa fyzickej aktivite vyhnúť a dopriať si čas na regeneráciu.
Po zlepšení zdravotného stavu je dôležité neuponáhľať návrat do plne aktívneho režimu a radšej každý deň postupne navyšovať náročnosť tréningov a sledovať, ako naše telo reaguje.
Spánok a kvalitný oddych je hlavným pilierom zdravého životného štýlu a počas choroby to platí obzvlášť. Pravidelný a dostatočný spánkový režim pomáha telu rýchlejšie sa zotaviť.
Mentálne zdravie a imunita
Stres dokáže potláčať funkciu imunitného systému a zvyšovať tak riziko rozvoja ochorenia alebo zhoršovať jeho priebeh. Nestresovať sa je v dnešnej dobe pre veľa ľudí náročnou a niekedy až nereálnou úlohou. Napriek tomu je možné zaradiť do svojho života metódy, ktorými budeme hladiny stresových hormónov regulovať. Medzi ne patria už veľa krát spomínané dychové cvičenia, meditácia, jóga a iné.
Vitamíny a minerály počas choroby
Ochudobnená pôda, rýchle životné tempo a veľa iných faktorov zapríčiňuje znížené hladiny mikronutrientov v našom tele. V období choroby sa nároky na tieto látky pochopiteľne zvyšujú, preto by sme okrem kvalitnej stravy mali zaradiť aj výživové doplnky v správnej forme. Je dôležité podotknúť, že bežné odporúčané denné dávky jednotlivých mikronutrientov sú väčšinou nedostatočné a pre dosiahnutie terapeutického účinku sa oplatí ich v takomto prípade navýšiť.
1. Vitamín D
V kvalitnej forme obsiahnutý vo vajciach, tučných rybách, syroch či orgánovom mäse. Má významné imunomodulačné účinky čo znamená, že dokáže ovplyvňovať odpoveď imunitného systému. Väčšina ľudí trpí deficitom tohoto vitamínu napriek tomu, že ho pravidelne suplementujú. Jeho exogénna potreba sa môže na základe ročného obdobia meniť, avšak v období choroby je mimoriadne potrebná. Ako výživový doplnok je vhodné ho užívať v komplexe s vitamínom K2 ako D3+K2, najlepšie vo forme orálnych kvapiek spolu so stravou bohatou na tuky.
2. Vitamín C
Ďalší antioxidačný vitamín, ktorý nájdeme najmä v paprikách, citrusoch, černiciach či šípkach. Pomáha optimalizovať funkciu bielych krviniek a zlepšiť zdravotný stav. Najefektívnejšiu formu jeho suplementácie predstavuje lipozomálny vitamín C.
3. Zinok
Minerál kľúčový pre funkciu a tvorbu imunitných buniek nájdeme v mäse, strukovinách a semenách. Za jeho najlepšie vstrebateľnú formu je považovaný bisglycinát zinočnatý, no môžete siahnuť aj po iných organických formách, ako napríklad citrát zinočnatý.
4. Selén
V tele nepostrádateľný pre funkciu komplexov zabezpečujúcich dôležité antioxidačné reakcie, čím môže byť v období choroby veľmi nápomocný. Organické formy ako selenomethionín či selenocysteín disponujú najvyššou biodostupnosťou pre telo.
5. Omega 3 mastné kyseliny
Kvalitné tuky obsiahnuté najmä v tučných rybách, vlašských orechoch, ľanových semenách či morských riasach majú podstatné antibakteriálne, protizápalové a antioxidačné účinky, preto je vhodné ich zaradiť do jedálnička nie len v období choroby. Ich príjem môžeme zvýšiť napríklad konzumáciou kvalitného rybieho oleja alebo oleja z treščej pečene.
Stravovanie a tréning s výsledkami
Naši výživoví poradcovia a tréneri sú tu pre vás. Pomohli sme už stovkám klientom s nastavením efektívneho stravovacieho a tréningového plánu. Objednajte si coaching, InBody diagnostiku alebo meranie stresu na Max Pulse.