Ak žijete zdravým životným štýlom, s pojmami ako vegetariánstvo a vegánstvo ste sa už určite stretli. Poznáte ale aj ďalšie známe stravovacie režimy a diéty, ako vitariánstvo, flexitariánstvo, pescatariánstvo alebo ovo-vegetariánstvo? Pripravili sme pre vás zoznám všetkých stravovacích režimov, ktoré obsahujú mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky, ale tiež takých, ktoré sú postavené len na rastlinnej strave. Varenej alebo aj nevarenej. S ktorým z nich sa stotožňujete najviac?
Vžežravec (omnivore)
U ľudí určite najbežnejší stravovací režim, v ktorom nie sú žiadne špecifické diétne obmedzenia. Takéto stravovanie zahŕňa konzumáciu mäsa, rýb, mliečnych výrobkov a iných živočíšnych produktov, ako aj rastlinnú stravu.
Pozitíva:
- široké spektrum potravín a živín
- nízka pravdepodobnosť nedostatku bielkovín
- nízka pravdepodobnosť nedostatku vitamínov a minerálov
Riziká:
- žiadne stravovacie obmedzenie = veľa možností nutrične menej hodnotných jedál
- potenciálne vysoký príjem saturovaných tukov
- etická a environmentálna rovina – nadmerná konzumácia živočíšnych výrobkov
Vegetarián
Jemne obmedzený stravovací režim, v ktorom sú vylúčené všetky druhy mäsa, rýb a morských plodov. Strava je postavená na príjme zeleniny, ovocia, obilnín, strukovín, ale aj mliečnych výrobkov a vajíčok.
Pozitíva:
- široké spektrum potravín a živín
- nízka pravdepodobnosť vysokého príjmu saturovaných tukov
- nízka pravdepodobnosť nedostatku vitamínov, minerálov a vlákniny
Riziká
- potenciálne nízky príjem bielkovín
- potenciálne nízky príjem omega-3 mastných kyselín
- potenciálne nízky príjem železa, zinku a vitamínov skupiny B
- vysoký príjem nekvalitných mliečnych výrobkov
Pesco-vegetarián
Vzhľadom na široké spektrum kvalitných potravín a nízke riziká spojené s deficienciami či prebytkami sa jedná pravdepodobne o nutrične najkvalitnejší stravovací režim. Toto stravovanie pozostáva z vegetariánskych potravín, ku ktorým sú zaradené ryby a morské plody.
Pozitíva:
- široké spektrum potravín a živín
- dostatok omega-3 mastných kyselín
- nízka pravdepodobnosť nedostatku bielkovín
- nízka pravdepodobnosť nedostatku vitamínov, minerálov a vlákniny
Riziká
- potenciálne slabá dostupnosť a nízka kvalita rýb
- etická a environmentálna rovina – nadmerný výlov rýb
Ovo-vegetarián
Ďalší z vysoko-kvalitných stravovacích režimov, ktorý je postavený na vegánstve, ku ktorému si ľudia pridávajú vajíčka. Oproti bežnému vegetariánstvu je teda ešte obmedzený o príjem mliečnych výrobkov.
Pozitíva
- široké spektrum potravín a živín
- nízka pravdepodobnosť nedostatku bielkovín
- nízka pravdepodobnosť nedostatku vitamínov, minerálov a vlákniny
Negatíva
- potenciálny nedostatok omega-3 mastných kyselín
- potenciálne vysoký príjem cholesterolu
- potenciálny nedostatok železa, zinku a vitamínov skupiny B
- obmedzený výber kvalitných jedál v gastro zariadeniach
Flexitarián
Režim, ktorý je takmer rovnaký ako všežravectvo, no s vedomím obmedzovaním všetkých živočíšnych produktov – mäsa, rýb, vajíčok, aj mliečnych výrobkov.
Pozitíva:
- široké spektrum potravín a živín
- nízka pravdepodobnosť nedostatku bielkovín
- nízka pravdepodobnosť nedostatku vitamínov a minerálov
Vegán
Stravovací režim obmedzený len na rastlinné potraviny, s vylúčením tak mäsa a rýb, ako aj mliečnych výrobkov a vajec.
Pozitíva:
- nízky kalorický príjem
- pravdepodobne vysoký príjem vlákniny
- takmer nulový príjem saturovaných tukov
- etická a environmentálna rovina
Riziká:
- potenciálne nízky príjem bielkovín
- potenciálne nízky príjem vitamínov skupiny B
- potenciálne nízky príjem železa a zinku
- obmedzený výber kvalitných jedál v gastro zariadeniach
Vitarián
Stravovací režim obmedzený len na nevarené (živé) rastlinné potraviny, teda najmä ovocie, zeleninu, oriešky a semienka.
Pozitíva:
- nízky kalorický príjem
- pravdepodobne vysoký príjem vlákniny
- takmer nulový príjem saturovaných tukov
- etická a environmentálna rovina
Riziká:
- nízky príjem bielkovín
- nízky príjem vitamínov skupiny B
- potenciálne nízky príjem železa a zinku
- obmedzený výber kvalitných jedál v gastro zariadeniach
Mäsožravec (carnivore)
Reštriktívna diéta postavená takmer výlučne na konzumácii mäsa, rýb a iných živočíšnych potravín, ako sú vajcia a mliečne výrobky. V tomto režime sa vylučuje konzumácia ovocia, zeleniny, strukovín, obilnín, orechov a semienok.
Pozitíva:
- vysoký príjem bielkovín
- nízky príjem cukru a vo všeobecnosti sacharidov (je to pozitívum?)
Riziká:
- nedostatok vlákniny
- nedostatok takmer všetkých vitamínov a minerálov
- vysoký príjem saturovaných tukov a cholesterolu
- vysoký príjem sodíka (soli)
- potenciálne nízka kvalita mäsa a rýb
- etická a environmentálna rovina
Organizujete firemné dni zdravia?
O tejto a mnohých ďalších témach sa dozviete viac od lekárov, výživových poradcov, pohybových špecialistov a psychológov priamo vo vašej firme. Rezervujte si prednášku alebo diagnostiky a prídeme za vami. Staráme sa o zamestnancov firiem po celom Slovensku.