Refluxná choroba pažeráka, známa ako GERD (gastroezofageálna refluxná choroba), je jedným z najčastejších tráviacich ochorení. Ide o stav, kedy sa žalúdočné kyseliny a obsah žalúdka dostávajú späť do pažeráka, čo spôsobuje nepríjemné príznaky, ako pálenie záhy, kyslú chuť v ústach, ťažkosti s prehĺtaním, chronický kašeľ a iné. Dlhodobý neliečený reflux môže viesť k vážnejším problémom, ako je zápal pažeráka či dokonca rakovina pažeráka. Preto je dôležité porozumieť príčinám a možnostiam liečby tohto ochorenia.
Príčiny refluxu
Reflux vzniká, keď dolný pažerákový zvierač, ktorý spája pažerák so žalúdkom, nefunguje správne. Tento sval má za úlohu otvoriť sa, aby potrava prešla do žalúdka, a následne sa uzavrieť, aby zabránil spätnému toku žalúdočných štiav. Ak sa sval uvoľní nesprávne alebo je oslabený, žalúdočné kyseliny sa dostanú do pažeráka, čo spôsobuje nepríjemné symptómy.
Medzi hlavné príčiny patrí:
- Nadváha: Zvyšuje tlak na žalúdok, čo môže oslabiť pažerákový zvierač.
- Nevhodná strava: Konzumácia mastných, korenených a kyslých jedál, alkoholu, kávy či sýtených nápojov.
- Konzumácia veľkých porcií jedla neskoro večer.
- Fajčenie: Nikotín uvoľňuje zvierač pažeráka.
- Stres a nedostatok pohybu: Stres môže mať negatívny vplyv na tráviaci systém a zhoršovať reflux.
- Tehotenstvo: Rastúci plod vytvára tlak na žalúdok, čo vedie k častejšiemu výskytu refluxu.
Jednoduché riešenie?
Veľmi častou príčinou býva aj minerálová nerovnováha. Tým, že je dolný pažerákový zvierač vlastne sval, nedostatok magnézia môže oslabovať jeho funkciu. Jednoduchou intervenciou prvej voľby by malo preto byť siahnutie po kvalitnom doplnku. Treba však dávať pozor na formu. Najlepšie vstrebateľné a využiteľné sú organické formy napr. magnézium bisglycinát. Anorganické formy bežne dostupné v lekárni disponujú minimálnou vstrebateľnosťou a navyše potenciálnymi laxatívnymi účinkami.
Čo ak je to naopak?
Prekvapivou, avšak nie ojedinelou príčinou býva aj nedostatočná hladina kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku, teda hypochlorhydria. Áno, počujete správne. Kyslé pH v žalúdku zaručuje správnu funkciu dolného pažerákového zvierača. Ten by sa správne mal uzatvárať vtedy, keď jeho receptory detekujú kyslejšie prostredie žalúdka. Ak je tvorba kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku nedostatočná, k tejto spätnej väzbe nedochádza a žalúdočný obsah má umožnený voľný prechod do pažeráku.
Tento problém veľmi často súvisí aj s chronickým užívaním IPP (inhibítorov protónovej pumpy), H2 blokátorov či antacíd, čo sú liečivá neutralizujúce alebo znižujúce hladinu žalúdočnej kyseliny. Tieto liečivá by sa správne mali užívať len krátkodobo, avšak mnoho ľudí si nimi uľavuje od príznakov aj mesiace či roky.
Dostatočné množstvo kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku je pre zdravie dôležitejšie, než si veľa ľudí uvedomuje. Znížená kyslosť žalúdka znižuje trávenie, štiepenie a vstrebávanie živín z potravy. Nesprávne spracovanie tráveniny v žalúdku má potom kaskádovitý negatívny dopad na zásadné mechanizmy odohrávajúce sa v nižších etážach tráviaceho traktu, ale aj iných sústavách tela. Hypochlorhydria môže spôsobovať: nedostatočné vstrebávanie železa, vitamínov A, D, E, K, B12, riziko vzniku SIBO (syndróm bakteriálneho prerastania tenkého čreva), nedostatočnú funkciu štítnej žľazy, nerovnováhu minerálnych látok v tele a mnohé iné poruchy.
Ako liečiť reflux?
Liečba refluxu zahŕňa úpravu stravy, zmenu životného štýlu a vo väčšine prípadov aj doplnky výživy či lieky. Vždy sa však treba zamerať na riešenie prvotného problému, z ktorého reflux pramení a nie len na utlmovanie symptómov.
Zmena návykov dokáže spraviť veľa. Na čo sa zamerať?
- redukovať telesnú hmotnosť
- jesť posledné jedlo 3 hodiny pred spaním
- jesť častejšie a menšie porcie
- eliminovať vysoko priemyselne spracované potraviny
- prestať fajčiť
- pracovať na regulácii stresu
- jesť vedome, pomaly a bez rušivých elementov
- vyhýbať sa najčastejším spúšťajúcim potravinám ako sú napr. káva, sýtené nápoje, čokoláda, korenené jedlá, paradajky, mastné a tučné jedlá
Doplnky výživy
Po odstránení iritujúcich vplyvov sa odporúča ukľudniť a zregenerovať sliznicu žalúdka a pažeráka. S tým nám vie pomôcť napr. vitamín A, zinok, omega 3 mastné kyseliny, prášok z brestu červeného, čo je slizovitá bylina tvoriaca ochranný film na sliznici žalúdka. Podobnú funkciu dokáže plniť napríklad aj aloe vera, slez, či ibiš lekársky.
Po zahojení sliznice a potvrdenej hypochlorhydrii následne vedia pomôcť horčinové kvapky pred jedlom alebo betain HCl, ktoré prispejú k stimulácii žalúdočnej kyseliny respektíve ju doplnia. Nesmú sa ale brať pri aktívnych zápaloch žalúdka či pažeráka (gastritída), alebo žalúdočných vredoch.
Pre prirodzenú tvorbu kyseliny chlorovodíkovej telo potrebuje dostatok sodíku a chloridových iónov (soľ), draslíku (ovocie a zelenina), vápniku (mliečne výrobky, malé ryby s kostičkami) a vitamínov skupiny B (lahôdkové droždie).
Refluxné ochorenie pažeráka dokáže výrazne znižovať kvalitu života. Preto ak trpíte spomínanými symptómami je vhodné vyhľadať odborníka, ktorý vám pomôže prísť na skutočnú príčinu tohoto ochorenia a následne ho liečiť. Príčin refluxu je veľa a od nich sa pochopiteľne odvíja aj liečba, ktorá by preto mala byť vždy personalizovaná.
Stravovanie a tréning s výsledkami
Naši výživoví poradcovia a tréneri sú tu pre vás. Pomohli sme už stovkám klientom s nastavením efektívneho stravovacieho a tréningového plánu. Objednajte si coaching, InBody diagnostiku alebo meranie stresu na Max Pulse.