Skip to content
Menu
0
Your cart is empty. Go to Shop

Črevný mikrobióm a zdravé trávenie II.: Prebiotiká / vláknina, symbiotiká a enzýmy

Črevný mikrobióm a zdravie tráviaceho traktu neovplyvňujú len probiotiká, ktoré boli podrobne rozobraté v predošlej časti podcastu. Do zdravia tohto komplexného ekosystému zasahujú aj ďalšie zložky potravy a iné faktory, z ktorých niektoré vieme ovplyvniť a niektoré bohužiaľ nie. V tejto časti WHEALTHCASTu sa zameriame na podceňovanú a na našich tanieroch často chýbajúcu vlákninu, na jej suplementáciu, ale aj na menej známe symbiotiká či doplnky výživy vo forme enzymatických prípravkov.

Čo z tohto je pre naše zdravie potrebné, čo je dobré a čo úplne zbytočné nám priblíži výživový poradkyňa, vedkyňa a potravinová technologická, Ing. Nikoleta Šimonová. Na sociálnej sieti Instagram známa, ako Výživa s Nikol.

Vypočujte si celý WHEALTHCAST magazínu TREND a dozviete sa viac

V TEJTO ČASTI SA DOZVIETE

  • Prebiotiká vs. vláknina – Aký je medzi nimi rozdiel
  • Čo je to rozpustná a nerozpustná vláknina
  • Najlepšie, resp. najdostupnejšie zdroje vlákniny, rozpustnej / nerozpustnej vlákniny
  • Aké množstvo vlákniny by mal denne v priemere zjesť muž, žena
  • Aké sú prejavy pri nedostatku vlákniny
  • Či sa dá vlákninou predávkovať a ako sa to prejavuje
  • Aký vplyv má nedostatok vlákniny na naše fitness ciele
  • Čo je to psyllium, inulín, resp. vláknina z čakanky
  • Či potrebujeme vlákninové doplnky výživy
  • Či potrebujeme doplnky výživy, ako sú tráviace enzýmy (laktáza, lipáza, papaín, alebo bromelain)
  • Aké potraviny by sme mali jesť na dennej báze, aby naša strava obsahovala dostatok vlákniny

Súvisiace články