Ak máte aktívne pripojenie na internet, je pravdepodobné, že ste už počuli o stravovacom režime, ktorý sa zameriava výlučne na konzumáciu živočíšnych produktov. Príde vám takéto stravovanie zvláštne, lebo ste sa tiež v škole učili, že človek nie je mäsožravec, ale všežravec? Áno, je to zvláštne, ale aj napriek tomu sa takáto carnivore (mäsová) diéta stáva čoraz populárnejšou u ľudí, ktorí hľadajú extrémne či alternatívne prístupy k stravovaniu.
Ako každý iný stravovací režim má svoje plusy a mínusy, preto sme sa na neho, respektíve na to, čo o ňom tvrdia jeho protagonisti a odporcovia, pozreli podrobne.
Čo je carnivore (mäsová) diéta?
Carnivore diéta je založená na konzumácii výlučne živočíšnych produktov, pričom vylučuje ultraspracované potraviny, ale aj rastlinné potraviny z presvedčenia, že obsahujú látky, ktoré môžu spôsobovať zápal, tráviace ťažkosti alebo metabolické problémy.
Povolené potraviny
- Mäso: hovädzie, bravčové, jahňacie, hydina, divina
- Ryby a morské plody: losos, treska, krevety, mušle
- Vnútornosti: pečeň, srdce, obličky, slezina
- Živočíšne tuky: maslo, loj, sadlo, masť
- Vajcia: slepačie, kačacie, prepeličie
- Niektoré mliečne výrobky: syr, maslo, smotana (v niektorých variantoch)
- Vývary a želatína: kostné vývary, kolagén
Filozofia carnivore diéty vychádza z evolučného argumentu, že ľudia sa pôvodne živili prevažne živočíšnou stravou, a moderná diéta bohatá na obilniny, strukoviny a priemyselne spracované potraviny vedie k chronickým ochoreniam. Zástancovia tejto diéty veria, že elimináciou cukrov, rastlinných antinutrientov (lektínov, oxalátov, fytátov), ale aj ultraprocesovaných jedál možno dosiahnuť lepšie trávenie, vyššiu mentálnu jasnosť a optimalizáciu metabolického zdravia.
Je to ale skutočne pravda a má takéto carnivore stravovanie naozaj až liečivé účinky? Respektíve je táto diéta lepšia na redukciu hmotnosti či budovanie svalstva v porovnaní s vyváženým stravovaním zahŕňajúcim konzumáciu všetkých potravín? V skratke, nie.
Neexistujú na to žiadne dôkazy, ktoré by stavali carnivore diétu pred pestrú a vyváženú stravu. A to aj napriek tomu, že môže mať takéto stravovanie nejaké potenciálne výhody. Tie totiž ani zďaleka neprevyšujú potenciálne riziká a deficiencie, ktoré pri takomto obmedzenom príjme živín vznikajú. A to najmä v prípadoch, že si takúto stravu človek „predpíše“ sám, bez konzultácie s lekárom či nutričným terapeutom.
Výhody mäsovej diéty
Predtým, ako sa zameriame na negatíva a riziká carnivore diéty, je za nás správne spomenúť niektoré jej potenciálne pozitíva. Hoci ide o extrémne obmedzený spôsob stravovania, niektoré jeho aspekty môžu mať praktické alebo zdravotné výhody pre istých jedincov, najmä ak zvykli mať pred tým jedálniček postavený na nekvalitných a nutrične nevyvážených potravinách.
1. Vylúčenie ultraspracovaných potravín
Carnivore diéta úplne eliminuje priemyselne spracované potraviny, ktorých nadmerná konzumácia je spojená s obezitou, zápalovými procesmi v tele a s metabolickými ochoreniami. Zníženie príjmu cukru, nekvalitných olejov a konzervantov môže viesť k lepšiemu zdraviu, v čom majú mäsožravci 100% pravdu. Tento benefit však nie je unikátny pre carnivore diétu – dá sa dosiahnuť aj inými stravovacími režimami.
2. Vysoký príjem bielkovín
Mäsová diéta zabezpečuje vysoký príjem kvalitných bielkovín zo živočíšnych produktov, ktoré podporujú rast svalovej hmoty, regeneráciu a pocit sýtosti, čo môže pomôcť pri redukcii hmotnosti či tvarovaní postavy. Bielkoviny zároveň majú vysoký termický efekt, takže telo pri ich trávení spáli vyššie množstvo kalórií. U niektorých jedincov však môžu veľké množstvá bielkovín zaťažovať obličky alebo spôsobovať tráviace ťažkosti. Preto je potrebné vysoký príjem bielkovín (väčšinou nad 3 gramy na 1 kilogram telesnej hmotnosti) konzultovať s lekárom a nastaviť stravovanie podľa výsledkov krvných testov.
3. Silná a podporujúca komunita
Carnivore komunita je aktívna na sociálnych sieťach, kde vytvárajú rôzne skupiny, v ktorých používatelia poskytujú podporu a motiváciu. Takáto súdržnosť môže uľahčiť dodržiavanie diéty. Niektoré skupiny sú však nekompromisné voči kritike a prezentujú carnivore ako jediný správny spôsob stravovania. A to samozrejme nie je pravda. Respektíve to takmer spravidla nie je pravda.
Nevýhody mäsovej diéty
Ako môžete vidieť vyššie, benefitov tohto extrémneho stravovania sme našli len málo. Negatív spojených s carnivore stravovaním je viac. Tu sú tie najhlavnejšie:
1. Nedostatok vlákniny
Keďže carnivore diéta vylučuje všetky rastlinné potraviny, chýba v nej vláknina, ktorá je dôležitá pre zdravie čriev a správne trávenie. U niektorých ľudí to môže viesť k zápche, zhoršeniu črevného mikrobiómu, dlhodobým tráviacim, ale aj iným zdravotným problémom. Hoci telo si dokáže na nižší príjem vlákniny zvyknúť, jej úplná absencia môže mať negatívne dôsledky na celkové zdravie. Mäsožravci na internete vám budú tvrdiť, že človek vlákninu k zdraviu nepotrebuje, no množstvo vedeckých publikácií hovorí inak. Na vás je, aby ste sa rozhodli, komu budete veriť.
2. Nedostatok vitamínov a minerálov
Eliminácia rastlinných potravín znamená takmer spravidla nižší príjem vitamínu C, draslíka, horčíka a ďalších dôležitých mikronutrientov, na ktoré sú bohaté ovocie, zelenina a strukoviny. Dlhodobý nedostatok môže viesť k oslabenému imunitnému systému, únave a iným zdravotným problémom. Opäť, carnivore nadšenci vám budú namietať, že zelenina a strukoviny obsahujú antinutrienty, ako sú oxaláty, fytáty, lektíny a ďalšie, a preto je potrebné sa im vyhýbať. Áno, ale niektoré ich obsahujú viac a niektoré zase menej, takže si stačí vybrať. Respektíve pre zníženie ich obsahu stačí zeleninu či strukoviny namáčať či uvariť. Zbytočne sa ale vyhýbať všetkým druhom zeleniny a pripravovať sa o ich potenciálne benefity nedáva absolútne žiadny zmysel.
❗Veľa oxalátov: špenát, rebarbora, mangold, cvikla, batáty, kakao, orechy, petržlenová vňať
✅ Málo oxalátov: brokolica, karfiol, kapusta, uhorka, hlávkový šalát, paprika, hrach, cuketa, špargľa
❗Veľa lektínov: fazuľa, šošovica, sója, hrach, arašidy, rajčiny, zemiaky, baklažán, paprika, pšenica
✅ Malo lektínov: karfiol, cuketa, hlávkový šalát, brokolica, uhorka, špargľa, mrkva, repa, ryža
❗Veľa fytátov: pšenica, jačmeň, ovos, ryža, kukurica, fazuľa, šošovica, cícer, sója, orechy, semená
✅ Malo fytátov: kapusta, mrkva, uhorka, brokolica, cuketa, hlávkový šalát, paprika, zemiaky
3. Vysoký príjem nasýtených tukov a cholesterolu
Carnivore diéta je bohatá na nasýtené tuky a cholesterol, čo môže u niektorých ľudí zvyšovať riziko srdcovocievnych ochorení. Aj keď štúdie o škodlivosti nasýtených tukov nie sú jednoznačné, vysoký príjem červeného mäsa a najmä spracovaných mäsových výrobkov môže negatívne ovplyvniť zápal, krvný tlak a lipidový profil. Dlhodobé účinky tohto spôsobu stravovania nie sú dostatočne preskúmané, no najmä ľudia s predispozíciou na ochorenia kardiovaskulárneho systému by mali byť pri rozhodovaní sa obzvlášť opatrní.
4. Vyššie riziko dehydratácie
Zelenina a ovocie nie sú len skvelým zdrojom vitamínov, minerálov či vlákniny. Sú taktiež bohatým zdrojom tekutín (väčšina druhov je tvorená viac ako 80 % vodou). Pri výraznom obmedzení ich konzumácie môže dôjsť k zníženiu celkového príjmu tekutín, čo môže zvýšiť riziko dehydratácie, najmä ak človek nepije dostatok vody. Tento efekt môže byť ešte výraznejší pri stravovaní s vysokým obsahom bielkovín a nízkym príjmom sacharidov, ktoré zvyšujú potrebu tekutín v tele.
5. Kvalita a cena mäsa
Konzumácia veľkého množstva mäsa môže byť finančne náročná, najmä ak sa človek snaží vyberať kvalitné, trávou kŕmené hovädzie alebo divinu, ako to býva často prezentované carnivore influencermi na internete. Ak teda nemáte v blízkosti dostupnú poctivú farmu či vlastné mäso z vášho domáceho chovu, dodržiavať carnivore diétu v optimálnej kvalite pre vás bude náročné na rozpočet aj dostupnosť. No a jesť celé dni lacné kuracie prsia, údeniny či šunku zo supermarketu naozaj nie je tá najlepšia voľba na stravovanie, na tom sa asi zhodnú carnivoristi aj vegáni.
6. Environmentálny dopad
Produkcia mäsa, najmä hovädzieho, má vysokú ekologickú stopu, keďže vyžaduje veľké množstvo vody, krmiva a prispieva k odlesňovaniu a emisiám skleníkových plynov. Hoci existujú udržateľnejšie formy chovu, ako regeneratívne farmárstvo, masové rozšírenie carnivore diéty medzi všetky vrstvy obyvateľstva by z dlhodobého hľadiska zvýšilo tlak na prírodné zdroje, a preto sa ani z tohto hľadiska takéto stravovanie vo všeobecnosti neodporúča.
Je carnivore diéta zdravá?
Na otázku, či je carnivore diéta zdravá neexistuje jednoznačná odpoveď, aj keď väčšina argumentov hovorí proti. Krátkodobo môže carnivore diéta priniesť niektorým jedincom benefity, ako je redukcia hmotnosti, úprava trávenia či zníženie zápalov. Tiež ju niektorí ľudia využívajú ako experimentálnu liečbu na niektoré autoimunitné a metabolické ochorenia. Dlhodobé efekty však nie sú dostatočne preskúmané a takmer s istotou zahŕňajú zdravotné riziká spojené s nedostatkom živín, zvýšeným cholesterolom a negatívnym dopadom na črevný mikrobióm.
Každý nezaujatý odborník preto túto diétu buď neodporúča, alebo odporúča, aby ľudia, ktorí sa rozhodnú pre carnivore stravovanie, sledovali svoj zdravotný stav, konzultovali ho s lekárom a pravidelne chodili na komplexné krvné testy. Aj napriek nedostatku relevantných štúdii je totiž, vzhľadom na množstvo rizík, vyššia pravdepodobnosť, že vám táto diéta viac uškodí ako pomôže.
Mäsová diéta – vzorový jedálniček
Jedálniček, ktorý si veľa ľudí nevie predstaviť. Pozrite sa na to, ako môže vyzerať deň na carnivore diéte:
Raňajky
- Miešané vajcia / Praženica na masle
- Plátok slaniny
Obed
- Grilovaný steak (hovädzie ribeye)
- Kúsok masla alebo hovädzieho loja
Večera
- Grilovaná ryba
- Pošírované vajcia
Snacky (voliteľné)
- Syry s vysokým obsahom tuku
- Sušené mäso (bez cukru a konzervantov)
Viete si predstaviť takéto stravovanie? Asi nie. Ale ak aj náhodou áno a niekto sa vás snaží presvedčiť, že práve mäsová diéta je pre vás to najlepšie, neponáhľajte sa s ňou. Poraďte sa s nutričným špecialistom a prispôsobte stravu tomu, čo je vhodné pre vás a váš zdravotný stav. Veriť náhodným neznámym ľuďom bez adekvátneho vzdelanie niekde vo facebookovej skupine či inde na sociálnych sieťach sa totiž nemusí vyplácať. Ani keď majú títo influenceri veľké svaly, charizmu a dar reči, čo sú predpoklady na to, aby sa ich videá stali virálnymi.
Extrémy nie sú potrebné
Čo napísať na záver? Asi že extrémy naozaj nie sú potrebné a sú opakom toho, čo je zdravé. Ak máte radi steaky, ryby, vajcia a iné živočíšne výrobky, a viete si ich zabezpečiť v dobrej kvalite, pokojne ich konzumujte aj na dennej báze. V žiadnom prípade ale nepotrebujete vylučovať ryžu, zemiaky, či zeleninu a ovocie. Na týchto potravinách totiž nie je nič negatívneho, naopak, ich obmedzením sa môžete pripraviť o množstvo zdravotných benefitov. Nakombinujte kvalitné živočíšne a kvalitné rastlinné potraviny, a váš jedálniček bude mať všetky pozitíva carnivore diéty (obmedzenie ultraspracovaných potravín, cukru a nadbytku nekvalitných olejov) a tiež znížite riziko nedostatku vitamínov, minerálov a vlákniny. Jednoduché, že?
Stravovanie a tréning s výsledkami
Naši výživoví poradcovia a tréneri sú tu pre vás. Pomohli sme už stovkám klientom s nastavením efektívneho stravovacieho a tréningového plánu. Objednajte si coaching, InBody diagnostiku alebo meranie stresu na Max Pulse.